Retro jurken: echt en nieuw!

Alles wat retro is, wordt weer steeds populairder. Retro betekent dat we mode of de stijl van vroeger weer ‘’in’’ vinden. En dat gaat niet alleen over auto’s, huisinrichtingen, maar ook voor kleding. Denk aan de petticoat, A-lijn jurkjes, maar retro jurken zijn er ook in de vorm van een kokerjurk. 

Hoe kom ik aan een retro-jurkje?


Kringloopwinkels en vintagewinkels schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo kun je heel makkelijk een écht retro jurkje scoren. Maar niet alles wat je in de kringloopwinkel of vintagewinkel vindt, is retro. Voor het herkennen van echte vintage jurken kun je kijken naar bijvoorbeeld de volgende punten: 
• Vaak zijn de jurken in een A-lijn en het motief wat veel gebruikt werd, zijn bloemetjes. 
• Vaak hadden de jurken vroeger (in de jaren 40 en de jaren 50) een rits aan de zijkant, in plaats van nu aan de voorkant of achterkant. 
• Toen nylon nieuw was, werd dit ineens veel gebruikt. Dit was in de jaren 30 en de jaren 40. 
• De labels met wasvoorschriften zijn geïntroduceerd in de jaren 60. Wanneer een retro jurk een was-label heeft, dan is de jurk van na de jaren 60. 
• Sinds de jaren 60 worden er plastic ritsen gebruikt in kleding. Zit er dus een plastic rits in de jurk (of ander kleding stuk)? Dan komt het waarschijnlijk niet van voor de jaren 60. 

Je moeder, tante of oma


Een nadeel van echte retro jurken is dat het tegenwoordig relatief duur is. Wanneer iets populair is, kunnen winkels er ook meer geld voor vragen. Jammer voor jou, want eigenlijk wil je een retro jurkje voor een zacht prijsje. Vraag eens aan je moeder, tante of oma of ze nog oude kleding in de kast hebben hangen. Misschien zit hier nog wel een super leuk retro jurkje tussen, die je past en leuk vindt. Mochten ze alles hebben weggedaan (zonde!), dan kun je bij de kringloopwinkels met een beetje goede wil een goedkope retro jurk scoren. Vaak hangen daar nog wel juweeltjes tussen voor een kringloopwinkel-prijsje. En wat is er leuker dan een goedkoop retro jurkje scoren? 

Nieuw retro


Omdat retro kleding weer populair is, spelen bekende (en minder bekende) merken daar slim op in. Zo kun je tegenwoordig gewoon nieuwe retro kleding kopen in de winkel. Bekende winkels hebben soms retro jurken in de collectie zitten, maar er zijn ook merken die zich volledig richten op retro. Als je nieuwe retro kleding koopt, ben je misschien wat meer geld kwijt, maar het is dan ook wel nieuw. Maar uiteindelijk is het modelletje van de retro jurk, de pasvorm en hoe leuk het jou staat, het belangrijkste. Veel mensen zullen het verschil niet zien en uiteindelijk is het belangrijkste, dat jij je gelukkig in jouw retro jurk voelt!

 

Bron: www.agbeauty.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.