Foute kersttruien, van trend naar traditie

Jaren geleden doken ze voor het eerst op in Nederland en tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken: de foute, gebreide kersttruien. De trend begon natuurlijk met de legendarische scène uit de film Bridget Jones Diary, waarin Colin Firth als Mark Darcy in een opzichtige, groene kersttrui met een rendier erop verschijnt bij het kerstdiner. De foute kersttrui vormde sinds die film een soort tegenhanger van de traditie om met kerst opgedirkt in je mooiste kleding te verschijnen. Intussen is deze trend langzaamaan een nieuwe traditie geworden.

De kersttrui door de jaren heen

De kersttrui gaat al verder terug dan de film Bridget Jones Diary. Hij vond zijn oorsprong in de jaren vijftig, waarin het gebruikelijk was dat je van je moeder, je grootmoeder of je tante een door haarzelf gebreide trui als cadeautje onder de kerstboom ontving. Jaren later dook de trui opnieuw op bij The Bill Cosby Show. Een leuk detail is dat de in 2015 overleden Nederlandse modeontwerper Koos van den Akker deze gebreide truien met allerlei motieven erop ontwierp. In Amerika en Canada worden al jaren foute kersttruiencompetities gehouden. En ook in Nederland wordt sinds een paar jaar fanatiek meegedaan aan de strijd om de meest foute kersttrui.

Foute Kersttruiendag

In Amerika bestaat hij al een tijdje, de tweede vrijdag in december is daar officieel uitgeroepen tot Foute Kersttruiendag. Dit fenomeen heeft in Nederland navolging gekregen, ook wij hebben tegenwoordig een officiële Foute Kersttruiendag: een dag waarop iedereen zijn bijvoorbeeld een kersttrui met lichtjes onbeschaamd kan laten zien op het werk, op school of gewoon binnenshuis. Een gezellige en vooral hilarische manier om alvast helemaal in de ultieme kerstsfeer te komen.

Laat je glitterjurk en maatpak thuis

Je kunt er niet meer omheen. De foute kersttruien zijn immens populair en in allerlei varianten verkrijgbaar. De een is nog fouter dan de andere: met kerstmannen, rendieren, kerstelfjes of lachende sneeuwpoppen, hilarische teksten of tierelantijnen zoals pompons en lichtjes. Ga jij dit jaar ook voor een ontspannen, ongedwongen en sfeervolle kerst? Laat dan je glitterjurk of maatpak thuis en kies zo’n heerlijk zittende, foute kersttrui. Zo wordt jouw kerst gegarandeerd gezellig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *