Alles over Koningsdag en de Koningsdag outfits

Koningsdag is het oranjefeest van Nederland. Op deze dag (27 april) kleurt heel Nederland Oranje!. Heel Nederland geniet hier van activiteiten, lekker eten en gezelligheid. We vertellen je in de deze blog meer over de tradities op Koningsdag en we duiken in de verschillende Koningsdag outfits

Waar wordt Koningsdag gevierd?
Koningsdag wordt in heel Nederland gevierd, van de kleinste dorpen tot de grootste steden. Elke plaats heeft zijn eigen manier van vieren, maar de meest populaire steden voor grote Koningsdagvieringen zijn Amsterdam en Utrecht. In Amsterdam verandert de stad in één groot straatfeest, met markten, concerten en dj-sets langs de grachten. Ook op de grachten gaat het in Amsterdam goed los. Utrecht staat bekend om zijn vrijmarkt die al op de avond voor Koningsdag begint, dit is een unieke nachtelijke rommelmarkt ervaring.

Wat doe je aan op Koningsdag?
Op Koningsdag zijn oranje kledingstukken de kleur van de dag. Deze traditie verwijst naar het Huis van Oranje-Nassau, waartoe de Nederlandse koninklijke familie behoort. Mensen dragen als Koningsdag outfits: oranje shirts, broeken, jurken, en zelfs oranje pruiken en hoeden komen langs. Accessoires zoals zonnebrillen en sieraden in de nationale kleur zijn ook overal te zien. Het is een dag waarop de normale mode-regels niet gelden; hoe meer oranje, hoe beter. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze zich in volledige oranje kostuums hijsen, van koningen en koninginnen tot leeuwen en voetbalshirts. Qua Koningsdag outfit sla je dus niet snel de plank mis. 

Activiteiten op Koningsdag
Koningsdag is gevuld met een verscheidenheid aan activiteiten voor alle leeftijden. Een van de meest kenmerkende elementen van Koningsdag is de vrijmarkt (‘vrijmarkt’), waar mensen tweedehands spullen verkopen op straten en in parken. Dit is de enige dag in het jaar dat Nederlanders zonder vergunning mogen verkopen, wat resulteert in een landelijke rommelmarkt. Mensen verkopen hier hun zolder of schuur inhoud voor schappelijke prijsjes. Kinderen nemen daarnaast deel aan traditionele spelletjes zoals koekhappen (een spel waarbij je probeert een aan een touwtje hangende koek te eten zonder je handen te gebruiken) en zaklopen.

Hoe bereid je je voor op Koningsdag?
Voorbereiding op Koningsdag betekent meer dan alleen het uitkiezen van je oranje outfit. Als je van plan bent een van de grotere steden te bezoeken, is het verstandig om je reis van tevoren te plannen. Openbaar vervoer kan drukker zijn dan gebruikelijk, en veel straten zijn afgesloten voor verkeer. Als je deel wilt nemen aan de vrijmarkt, bedenk dan van tevoren wat je wilt verkopen en zorg dat je vroeg aankomt om een goede plek te bemachtigen. Met een goede plek verkoop je vanzelfsprekend meer! 

Conclusie
Koningsdag is een unieke Nederlandse traditie die je eigenlijk wel moet vieren. Het is een dag gevuld met plezier, vriendschap, en natuurlijk heel veel oranje. Het is een feestdag die je niet wilt missen. Trek je meest uitbundige oranje outfit aan. Wij wensen je in ieder geval heel veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *