Waar het ene kind al vanaf 6-jarige leeftijd wil meedenken over de kledingkeuze, laten sommige tieners dit nog steeds gewoon aan moeders over. Over het algemeen zullen kinderen die de basisschool hebben verlaten (ca. 13 jr) zelf steeds vaker kleding kopen, zonder de aanwezigheid van vader of moeder. Hoewel er wel degelijk een groot verschil bestaat in koopgedrag tussen jongens en meisjes.
Verstandig kopen
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat wanneer je kind -met bijvoorbeeld 100 euro op zak- hier maar één trui voor koopt! Maak afspraken met je kind en leg uit dat het wel de bedoeling is dat er bijvoorbeeld 3 kledingstukken voor gekocht moeten worden. Je kind kan dan zelf bepalen of de broek iets duurder mag zijn, of een ander kledingstuk (hierin ligt dus zijn/haar vrijheid verscholen).
Online of fysieke winkels?
Meisjes gaan dolgraag fysiek-shoppen; dat is geen cliché, maar de realiteit. Stap maar eens een willekeurige H&M, Zara of Primark binnen: je treft er zwermen jongedames tussen de krappe kledingrekken (één reden om deze winkels dan ook zoveel mogelijk te vermijden vanaf 12.00u ’s middags, als je geen -16 meer bent!) En ja, de kleding is er praktisch gratis.
Jongens zijn echter een heel ander verhaal. Ooit wel eens grote groepen jongens aangetroffen, binnen de leeftijdscategorie 13-16 jr., in bovengenoemde winkels die gezamenlijk shoppen? Precies.
Hoe doen zij dit dan, die jongens? Jongens, is onze ervaring, kopen sneller online, zoals op websites als https://www.2trendy.nl/shop/frontpage.html. Ouders halen dergelijke webshops tevoorschijn en zoonlief zoekt er zijn kleding uit: altijd raak, want dergelijke sportieve outfits passen nu eenmaal perfect binnen de doelgroep (merkkleding, sportief, up-to-date).
Vrijheid
Geef je kind zoveel mogelijk vrijheid wanneer het aankomt op kledingkeuze (op verantwoorde manier). Juist in de puberteit is het voor hen belangrijk zich te kunnen profileren, onderscheiden en .. afzetten middels hun kleding- en kapselkeuze.