Goud dat blinkt als nieuw

Sieraden zijn het best gebaat bij regelmatig onderhoud en schoonmaak. Dan komen ze ook het best tot hun recht. In de eerste plaats moet je weten welk schoonmaakmiddel geschikt is voor je sieraden. Daarnaast wil je krassen voorkomen en kun je het best gebruik maken van een tandenborstel.

Je kunt voor je gouden ketting gebruik maken van een mild en vloeibaar afwasmiddel en dit eventueel mengen met een paar druppels sodawater. De ketting dient eerst te weken om het meest hardnekkige vuil te verwijderen, daarna kan de ketting geschrobd worden met de tandenborstel of anders met een doek.

Milde schoonmaakmiddelen

Wanneer het sieraden zijn die al oud zijn, dan kun je het beste aan de juwelier vragen hoe je het precies reinigt. Neem hiermee geen onnodige risico’s. Gebruik dan ook geen agressieve schoonmaakmiddelen die je sieraden kunnen beschadigen.

Wanneer je bang bent dat het sieraad krassen oploopt tijdens het weken, dan kun je het ook in een zeef leggen. De ketting kan dan ook niet meer vallen wanneer je het uit het sop haalt. Zorg tijdens het schrobben dat je lichte poetsbewegingen maakt. Je kunt de haren zachtjes tussen de schakels duwen om daar te reinigen. Het is ook raadzaam om te werken met een tandenborstel die zachte haren heeft.

Na het poetsen kun je het sieraad weer in de zeef of in een kom doen. Laat er dan vervolgens warm water over stromen. Wanneer er chemische middelen zijn gebruikt dan laat je de ketting even in water liggen.

Alternatieve reinigingsmethoden

Vervolgens wrijf je het met een zachte doek droog, blijf dit doen net zolang tot het niet meer nat of vet aanvoelt. Je kunt hiervoor speciale poetsdoeken kopen. Wanneer er aanslag en vet op je sieraden zit dan kun je ontsmettingsalcohol gebruiken om dit te verwijderen.

Wanneer het een delicaat gouden kettinkje dames betreft dan valt dit niet aan te raden. Anders maak je een mengsel met warm water en laat je de ketting hier enkele minuten in liggen. Er hoeft niet meer nagespoeld te worden. Het sieraad is schoongemaakt en ontvet.

Je kunt ook ammonia gebruiken. Gebruik dan 6 delen water op 1 deel ammonia. De ketting mag niet langer dan 60 seconden in het mengsel liggen. Het is een zeer krachtige reiniger en eigenlijk alleen geschikt bij nieuwe en onbeschadigde sieraden. Na dit proces dient het nauwkeurig te worden afgespoeld met koud water. Pas deze methode alleen toe wanneer er sprake is van extreem hardnekkig vuil.

Een veel zachtere methode is het gebruik van tandpasta. Gebruik ook hier een zachte tandenborstel. Na het poetsen grondig afspoelen en het goud blinkt weer als vanouds.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.