Afgezakte kousen

Met afgezakte kousen veroverde het Argentijnse voetbalelftal in 1978 in eigen land de wereldtitel. Naast wervelende combinaties en dribbels was dit hun kenmerk. Hiermee gaven ze aan de tegenstander te kennen dat ze schier onverslaanbaar waren. Met hun onbedekte schenen daagden ze uit, afzakkende kousen stond voor rebelsheid.

Tegenwoordig zijn afzakkende sokken echter veel mensen een doorn in het oog. Het wekt voornamelijk irritatie op en er wordt naar manieren gezocht om de kousen op hun plek te houden. In vroeger tijden was de sokophouder de oplossing voor dit probleem. Ze bestaan nog steeds, maar het wordt al lang niet meer gezien als modieus.

Sokophouder

In combinatie met een korte broek of bermuda is het dan ook een opmerkelijk gezicht, zo’n bretel die over je benen kruipt. In het hedendaagse voetbal zijn de sokophouders wel moderner, maar het blijft een sportattribuut waarmee je in je vrije tijd niet te koop wilt lopen. Dat was ook de reden dat in 2019 een aantal jonge ondernemers een goede sok wilde ontwerpen.

Het was aanvankelijk een schoolproject, maar het werd al gauw meer dan dat. Het afzakken en lubberen van sokken stond ze behoorlijk tegen. Eén van hen kwam op het idee dat een sok op zijn plek moest kunnen blijven. Eigenlijk zoals dat bij een onderbroek het geval is. Het aanbrengen van een elastische band werd de oplossing.

Nieuwe sokken

Hiermee wonnen ze de prijs voor jonge ondernemers. Zo zijn de sokken die niet afzakken op de markt terechtgekomen. Nu zijn er natuurlijk ook mensen die graag sokken dragen, zonder dat dit zichtbaar is. Dan is het aan te raden om footies te dragen. Het lijkt dan net of je blootsvoets in je schoenen loopt.

Vandaag de dag is er ook een nieuwe sok bijgekomen, de zogenaamde toe sock. Hier worden alle tenen apart door de sok bekleed. Veel lange afstandslopers leveren er hun beste prestaties mee. Waarschijnlijk komt dat vanwege het ontbreken van wrijving tussen de tenen onderling. Het voorkomt dus blaren. Zelf vinden de sporters dat de circulatie van het bloed in de tenen er door gestimuleerd wordt.

Ook hebben sokken met siliconen hun intrede gedaan. Hierbij worden door het gebruik maken van siliconen op de hiel en de achillespees, het hielbeen ontlast. Bij sporters met blessures wordt dit veelvuldig gebruikt. Een sok is niet alleen een uiting van mode. Sokken dienen ook je voeten warm te houden en vocht op te kunnen nemen. Waarschijnlijk zat dat wel goed bij de wereldkampioen van 1978.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.