Nieuwe motorkleding kopen, ook als je al oudere motorkleding hebt

Je hebt misschien nog een mooi motorpak in de kast hangen. Maar hoe goed is deze motorkleding nog? Van onder andere leer is bekend dat het materiaal na verloop van tijd achteruit gaat. Een dikke soort leer kan ongeveer 10 jaar meegaan, maar een dunnere kwaliteit gaat minder lang mee. Het materiaal verliest dan zijn beschermende eigenschappen. Leer moet je goed onderhouden, dus tijdig invetten. Ook als je het pak niet gebruikt. Daarnaast moet je het koel en droog bewaren. Hoe goed is jouw motorpak nog? Bekijk in de productvoorschriften wat de leverancier als veilige levensduur aanraadt of informeer bij een winkel voor motorkleding kopen.

Wat is de levensduur van motorkleding?

Een belangrijk onderdeel van de levensduur van motorkleding is het gebruik. Wanneer je een aanrijding hebt gehad of gevallen bent, dan kan vervanging wenselijk zijn. In het pak kan er schade ontstaan zijn aan bijvoorbeeld kunststof bescherming. Ook voor de helm geldt dit. Daarnaast is er de levensduur van materialen en is onderhoud hierop van invloed. Een leren pak kan ongeveer 10 jaar meegaan, bij goed onderhoud is dit langer. Voer je geen onderhoud uit, of bewaar je jouw motorpak boven de verwarming? Dan zal de kwaliteit van het materiaal veel sneller achteruit gaan. Leer wordt dan poreus en gaat scheuren. De levensduur van textiel is afhankelijk van de textielsoort. Lees goed de wasvoorschriften; verkeerd wassen of drogen kan de levensduur flink verkorten.

Nieuwe motorkleding kopen

Nieuwe motorkleding kopen kan dus verstandig zijn, ook als je nog een oud motorpak hebt. Over het algemeen zal, als je motorpak ouder is dan 10 jaar, het goed zijn om deze eens goed te bekijken. Doen alle ritsen het nog? Zitten en scheuren of andere oneffenheden in? Ook dit kan een reden zijn voor nieuwe motorkleding kopen. Dat kleine scheurtje op de broek daar stoor je je misschien niet aan, maar als je een ten val komt en een sliding maakt, dan zal de stof op de plek van de scheur snel verder kunnen scheuren.

Waarop letten bij nieuwe motorkleding kopen?

Bij motorkleding kopen let je op het gebruik. Wanneer je als recreatief rijder motorkleding koopt, dan let je op andere zaken dan dat je motorkleding voor sportief gebruik op het circuit koopt. Kies uit een eendelig of tweedelig motorpak. Een tweedelig pak is prettig voor recreatief rijden omdat je de jas even uit kunt doen. Voor het circuit is een eendelig pak van leer beter. Kies voor stof als je meer comfort wilt of in natte of lage temperaturen wilt rijden en kies voor leer als extra veiligheid belangrijk is. Voor de sportieve rijder is kijken naar de pakken die professionele rijders als Valentino Rossi aan hebben een handig houvast. Voor recreatieve rijders is kijken waar jij je comfortabel in voelt een goede leidraad bij nieuwe motorkleding kopen.

Casual motorkleding

De laatste decennia zijn er meer ontwikkelingen in casual motorkleding dan vroeger. Een webshop of winkel in motorkleding biedt veel keus in met kevlar versterkte broeken, overhemden, truien, hoodies en vesten. Je kunt dan normaal ogende kleren op de motor aan hebben. Hou wel in gedachten dat dit een lagere bescherming biedt. Voor recreatief rijden of woon-werkverkeer kan deze casual motorkleding kopen handig zijn. Omkleden is dan niet meer nodig. Ook een motorhelm kopen kan vandaag de dag gemakkelijk online.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *